Verlichting

Remlicht ‘bug’

De melding in het dashboard dat 1 van je remlichten het niet meer doet is natuurlijk een veilig idee. Het vervangen van dat lampje in de achterlicht unit valt ook best mee; met een kruiskopschroevendraaien of een steeksleutel ’10’ schroef je het achterlicht zò los. Beetje voorzichtig wrikken (beste iets van dun plastic tussen unit & carrosserie houden). Vervolgens met een torx de 4 schroeven aan de achterzijde losdraaien & dan kun je het lampje vervangen. ECHTER: een ‘bug’ geeft de melding verkeerd weer. Links = rechts en v.v.!! Dus doe eerst een visuele check voor je de verkeerde unit losschroeft…

Mistlicht (APK)

Als de 500E vanuit de VS in Europa aankomt, dan moet -op de juiste wijze- een mistlicht ingebouwd worden.

Op het Duitse Goingelectric-forum staat het geheel beschreven.

Het mistlicht mag alleen ingeschakeld kunnen worden als de hoofdverlichting van de 500E brandt. Als de hoofdverlichting wordt uitgeschakeld, moet het mistlicht uit gaan EN mag niet meer vanzelf aangaan als de hoofdverlichting weer wordt ingeschakeld.

Het mistlicht moet aan de linkerachterzijde van de wagen zichtbaar zijn. De achterlichtunits van Europese Fiat 500’s passen op de stekkers van de 500E:

Het draadje van het oude linker achteruitrijlicht moet natuurlijk wel verbonden worden met stroomdraad van het nieuwe mistlicht.

Mistlicht draad naar achterlicht gebracht
Draad gesoldeerd en afgewerkt in kabelboom

In het interieur van de auto moet een oranje waarschuwingslampje branden als het mistlicht is ingeschakeld. Het hoeft niet gecombineerd te zijn met het drukknopje, maar dat is natuurlijk wel de mooiste oplossing:

Een mistachterlicht mag ofwel in het linkerachterlicht verwerkt zijn, ofwel in het midden of links onder de bumper. Dit is mijn persoonlijke voorkeur: losse LEDs achter de gaatjes van de bumper!

Koplamp

Standaard: 9012 – HIR2 LL

LED Verlichting voorzijde

Standaard verlichting

LED upgrade

Dim-/grootlicht:

NOVSIGHT 9012 LED Headlight Bulbs
90W (45W X2) 12000LM 6500K

Met het meegeleverde inbus sleuteltje kun je de voet los zetten van de lamp.
Vervolgens kun je ze bijstellen tot ze naar boven gericht zijn bij montage.

NaoEVO LED Lighting

Dagrijverlichting:

Katur Canbus T20 7443 W21/5W – White

SYLVANIA ZEVO 7443 T20 White LED Bulb

LED-verlichting achterzijde

Kentekenplaatverlichting

De 2 units van de 500E-kentekenplaatverlichting zijn een stuk kleiner dan die van de Europese 500! Check voor de APK of ze beide branden, want het is reden tot afkeur…

Origineel Mopar nummer: 68228931AA, toepasbaar voor:

  • Fiat 500 (USA) 2013-2019
  • Dodge Viper 2015-2017
  • Jeep Grand Cherokee 2014-2020
  • Maserati Levante 2017-2020

Maar natuurlijk ook als LED-set bij AliExpress te bestellen!

Facelift achterlichten

Het is mogelijk om facelift achterlichten in te (laten) bouwen. Hiervoor is wel wat meer (soldeer)werk nodig, zodat je de originele stekker van je 500E kunt aansluiten op de gemaakte contra-kabel van de nieuwe unit. Het achteruitrijlicht kan -middels een LEDstrip- in de rechterunit bij het doorzichtige glas van het knipperlicht geplaatst worden. Het mistlicht komt meestal onder de achterbumper. Er zijn ook kant&klare ombouw kits beschikbaar.

5-polige verloopconnector gemonteerd op facelift-achterlicht-unit. Mogelijk als je facelift units met originele stekkers/bedrading kunt vinden.

Alternatieve’ ombouw op Youtube; bedrading wordt simpelweg aan binnenzijde van nieuwe unit gesoldeerd…

Op het VS forum staan alle onderdelen om zelf een verloopkabel te maken!

Inserts

De achterlicht’inserts’ kun je ofwel (laten) spuiten in de wagenkleur, ofwel bekleden met carbon. Daar zijn zelfs stickers voor beschikbaar!

Natuurlijk kun je ook helemaal los gaan & de carbon-inserts van een Abarth Competizione bestellen! 🙂